2006/08/10

Templomok

A buddhista templomok... Talán a legfőbb látványosságok Chiang Maiban, és nem is keveset lehet látni belőlük. Gazdagon díszített épületek, sok finom díszítéssel, aranyozással, élénk, de azért harmonizáló színekkel.

Ez itt mindjárt a Wat Chiang Man, a város legrégibb temploma.

A templom valójában egy épületegyüttes egy szépen gondozott kertben. Ez itt a főépület (viharn).



A templom elmaradhatatlan része a sztúpa (Thaiföldön chedi), ez a magasba törő harang alakú épület, amely általában tömör. Rendeltetése, hogy Buddha vagy egy nevezetes egykor élt szerzetes testének piciny darabját tartalmazza. Ez itt épp elefántos díszítésű.


Melléképület... Vannak melléktemplomok is, és vannak a szerzetesek lakhelyéül vagy meditációjára szolgáló épületek is.


Még mindig a Wat Chiang Manban járunk... Belülről. Ott ahol a mi templomunkban az oltár áll, Buddha-szobrot találunk. Általában nem is egyet.

A buddhista templomok bensőséges hangulatú helyek. Cipő nélkül szabad belépni, belül általában szőnyeg van. A thaiok (fiatalok, öregek) szorgalmasan gyakorolják vallásukat. Letérdelnek vagy leülnek a szőnyegre, földig hajolnak a Buddha felé, füstölőt gyújtanak, esetleg néhány percig meditálnak. Istentiszteletek alkalmával a szerzetesek vezényletével szanszkrit nyelvű szent szövegeket mondanak, azaz énekelnek, vagyis inkább kántálnak. És ilyenkor mi is ott ültünk a szőnyegen, fényképezgettünk, kicsit átadtuk magunkat hangulatnak...

A másik templomépület belső tere


Az egyik sarokban, a bejárattól jobbra egy kis szerzetes-élettér (pszt! alszik!).
Narancsszínű lepellel letakarva a tévé (azért ilyet nem sok templomban láttunk). Betti szerint azon nézték éjszakánként a foci-vb közevtítéseket. (Thaiföldön igen népszerű a futball, és ez alól a szerzetesek sem kivételek.)


A másik sarokban egy hindu istenség képe és egy hűtőszekrény...


Ez itt már a város másik temploma, a Wat Chedi Luang, azon belül a Bhuridatto Viharn.


A templomok bejáratát jobbról-balról mindig két naga (sárkány) őrzi, törzsük (farkuk?) végigfut a lépcső korlátján.

Nagabőr

A Wat Chedi Luang nevezetessége maga az óriási chedi, amely piramisként magasodik a város középpontjában. Kb. 60 méter magas, de volt több is, mígnem a XVI. században ledőlt a teteje egy földrengés alkalmával.





És a harangok, vagy inkább kolompok. Ezeket bárki megkongathatja. A harangok és a kisebb csengettyűk hangja hozzá tartozik egy buddhista templom hangulatához.

Ugyanott, este

Belülről... Az ott az üvegkalitkában nem egy igazi szerzetes bácsi...


...hanem csak a viaszmásolata. Félelmetesen élethű.

Címkék: ,