2006/07/17

Bangkok

Immar Bangkokban vagyunk, mar ket napot eltoltottunk itt. Chiang Mai utan Sukhothaiba utaztunk, ahol a XIV. szazadi thai fovaros romjait lattuk (a vilagorokseg resze, tetszett, de most nem reszletezem), onnan jottunk a fovarosba.

Hat... A nyugodt videki varosok utan bizony tatottuk a szankat. (Bangkok 6 millios varos, de attol fugg mit szamolunk bele, 10M-t is mondanak.) A bevezeto ut ketszintes autopalya, szintenkent sok (6-8) savon aramlanak az autok. Ilyen uton jottunk befele a tavolsagi busszal, a varos szeletol a kozepeig talan 30-40 km-t. Itt a varosaban nehany igen szeles es forgalmas uton kivul mas nem emlekeztet a megapoliszra, olyan forgalom es nyuzsges van, akarcsak Budapesten.

A varos sok arcat lattuk mar. A Khao San Road kornyeket, ahol nyuzsognek a feher turistak (errefele van a szallasunk), hangos zene, fenyreklamok, uzletek, tiszta Europa. Nehany gyonyoru, nagy es hivalkodoan gazdag latvanyossagot (kiralyi palota, smaragd Buddha temploma, Wat Pho) szinten sok turistaval. A folyot, ahol sargasbarna vizen hullamokat vet a sok hajo (kompok, kirandulohajok, de vannak nagy uszalyok is). A folyo partjan colopokre epult deszkahazakbol allo szegeny es koszos negyedet. Szepen rendben tartott nagyon szeles foutat, mar-mar polgari hangulatut, sok emberrel, amint sarga ingben sietnek haza munkabol. Innen egy sarokra ismet csak szegenynegyedet utcan alvo emberekkel, sok felhalomozott lommal, szemettel. Buddhaszobrokat es mas kegytargyakat arulo boltokkal teli utcat. Az ultramodern Bangkokot felhokarcolokkal es plazakkal, modern szallodakkal csak messzirol, talan holnap oda is eljutunk.

Azt meg el kell mondani, hogy a felnunk nem kellett a szegenynegyedekben sem. A thaiok igen bekes nepek.

Eleg gyakran megszolitanak, de azt szinte mindig bekes cellal teszik (eddig egy volt, aki at akart verni minket, de atlattunk a szitan.) Az valami otthonrol hozott reflex lehet, hogy ha megszolitanak, azt hiszem hogy biztos keregetni akarnak, vagy eladni valamit, es menekulni akarok. De itt igen gyakran csak egyszeruen megkerdezik, hogy honnan jottunk, hova tartunk, es hogy tetszik amit latunk. Jo, hat akadnak keregetok es folyton leszolitgatnak a taxisok is, de nem tolakodoan teszik, egy szobol vagy intesbol megertik, hogy tovabb kell allniuk. Tehat nincs az az eroszakossag, amit peldaul az arabokrol lehet hallani.

Bangkok tetszik, erdekes varos. Megint azt tudom mondani, hogy egy mas vilagba csoppentunk.

Egyebkent azt gondoltuk, tobb turista lesz Bangkokban. A szallasunk emlitett kornyeke tele europaiakkal meg amerikaiakkal, de hol vannak nap kozben? A kiralyi palotaban sok a turista, de az csak egy hely.

Holnap meg Bangokot nezunk, aztan tovabb megyunk delre, Phuket szigetere, a tengerhez (az eredeti programhoz kepest rugalmas valtozasok). Ide irni nincs sok idom, pl. tegnap este is interneteztem, de akkor az utunk tovabbi reszet probaltuk szervezni Betti segitsegevel.

Címkék:

2 Kommentek:

Anonymous Névtelen szerint...

Napközben shoppingolnak, vagy alszanak és készülnek az éjszakára. Esetleg a külvárosi látványosságoknál, de többnyire amúgy a tengernél. Bangkok nem olyan fontos turista célpont, szvsz.

23/7/06 05:36  
Blogger Sárkányfűárus szerint...

Szóval inkább csak bulizni járnak oda? Gondoltunk erre is.
De hogy Bangkok nem lenne fontos turista célpont???

25/7/06 23:51  

Megjegyzés küldése

<< Home